onsdag 24. februar 2010

Ukens skriveregel: Tegn og sånt

Er du en av de som bruker tegn som disse - %, cm, ca, osv, o.l. - i tekstene dine? Glem det. Her skal det gå i prosent, centimenter, cirka, og så videre - og så videre.Det er veldig mange som bruker mange forskjellige tegn og skriver forkortelser i tekstene sine, og det er egentlig helt greit. Veldig vanlig, og helt lov. Men vi fremtidige journalister lærer at vi aldri skal bruke forkortelser og tegn i tekstene våre. Vi skal skrive de. Med bokstaver. Og vet du hvorfor? Ja, helt riktig - det er selvfølgelig for at teksten skal være mer lettleselig og se mer oversiktlig ut.

Feil: %
Riktig: prosent

Feil:
o.l.

Riktig: og lignende

Feil: m / cm
Riktig: meter / centimeter


Leseren stopper sjeldnere opp når det er færre tegn og forkortelser, som igjen gir teksten en bedre flyt. Og egentlig er det kun dét det handler om - å ha en god flyt i tekstene sine. Du må fordumme leseren din når du skriver. Du må tenke at dette er det ikke sikkert leserne mine vet hva betyr. Det blir det samme som når du skriver om noe som kanskje ikke alle kan noe om - da må du beskrive ulike ord og uttrykk. Dette blir det samme, bare at du trenger ikke beskrive noe. Bare skrive det med ord. Om det sier deg noe?

Prøv å tenk over det neste gang du leser en tekst med mye tegn og forkortelser. Tror du ikke den ville vært mye enklere å komme igjennom, hadde det ikke vært så mange teite tegn og forkortelser? For det er det de er. Teite...

25 kommentarer:

 1. En tekst ser mye penere ut uten forkortelser. Jeg husker jeg lærte av min mamma at om man skriver ett tall under 20/tyve så skal man bruke bokstaver og ikke tall. det var engang EN mann, over 1500 dødsfall... ja du skjønner sikkert hva jeg mener...

  SvarSlett
 2. Men det kan da umulig være noen mennesker som skriver 2 epler eller 3 elever... Må vel være alle tall før 12 skrives med bokstaver???

  SvarSlett
 3. hehe.. fort gjort, det begynner å bli sent på kvelden og om du tilfeldigvis satt å heiet på Northug mens du hamret på tastaturet så er det fort gjort! :P

  SvarSlett
 4. Jeg visste ikke at journalister helst skulle skrive det! Men det høres da veldig fornuftig ut. For min del så tror jeg at jeg holder meg til forkortelser, er så vant til det nå! Også syns jeg faktisk det ser bedre ut. Men det er jo bare min mening da!

  SV: I for sure will! Kanskje til sommeren? :) må planlegge litt hva som skjer.. Men må jo ha penger også da hehe. Åh tusen takk! :D

  SvarSlett
 5. Det er faktisk et veldig godt poeng:)

  SvarSlett
 6. Jeg troor ikke jeg bruker forkortelser særlig ofte, og det er jo fordi jeg synes hele ord ser penere ut.

  Liker bloggen din foresten, legger deg til på bloglovin', jeg! :D

  SvarSlett
 7. Enig!

  Det værste eg ser er når folk bruker "pga" i hytt og pine. Ikkje berre lar dei være å skrive "på grunn av", dei bruker det meir enn nødvendig. Når ein ender opp med å skrive "pga AT", så kan man likegodt bruke "fordi". Ikke berre slipper man forkortelse, man "sparer" faktisk eit tegn ved å skrive det. pga at er seks tegn (med mellomrom), fordi er fem.

  SvarSlett
 8. syns du er så flink til å blogge. ofte.
  liker denne bloggen mer og mer!

  skal bli flinkere til å skrive ut forkortelser!

  SvarSlett
 9. =)
  Kan du ikke skrive om når man skal bruke de/dem, og han/ham?! DET er noe jeg ikke kan! :(

  SvarSlett
 10. Oh. Det har jeg aldri tenkt over. Jeg er mester i forkortelser. Gulp. Må bli flinkere. Tusen takk for godt tips IGJEN! :D

  SvarSlett
 11. Sv: Det som skjedde var at jeg hadde prøvd å legge inn en pingegreie, som tydeligvis ble helt feil. Hehe.. Så det var bare å fjerne det:)

  SvarSlett
 12. Det er sant det, teksten ser bedre ut uten forkortelser!:)

  SvarSlett
 13. Hva med tall? Er det en regel for når man skal bruke bare tallet, eller skrive det som i: 5 eller fem?? Eller er det ikke så viktig akkurat det? Og det med henne/hun osv. Jeg ser det er mange bloggere som skriver "Henne vant konkuransen" og det ser helt på trynet ut. Det må bare være feil!

  Liker disse innleggene.

  SvarSlett
 14. Helt enig..forkortelser, spesielt de jeg ikek forstår, er irriterende hehe :P

  SvarSlett
 15. Bruker nok litt forkortelser selv av gammel håndskrivnings-vane, selv om det på tastatur faktisk går raskere for meg å skrive "og lignende" fremfor "o.l" for eksempel:P
  Men skal ta dette i mente til mitt neste innlegg:)

  SvarSlett
 16. Bra tips! Jeg tar gjerne et innlegg med tips om bruk av "enda" og "ennå" :)

  SvarSlett
 17. Dette viste jeg ikke, men veldig bra tips. Noe jeg desidert kommer til å følge så framst jeg husker på det hvergang jeg skriver da. Men helt enig. En tekst er mye lettere å lese uten forkortelser. Takk for bra tips. Klart jeg kommer til å lese ukens skriveregel.

  SvarSlett
 18. Nå fikk jeg skikkelig journalistikk flashback. Tenker også på for eksempel hvis du omtaler et forbund, eller lignende. "Norges idrettsforbund (heretter kalt NIF).. [..] NIF bestemte i dag [..]. Good times, good times!

  SvarSlett
 19. By the way - uhyrlig morsomt at da side2blogg linket til denne artikkelen skrev de "Ukens skirveregel".. Jeg ler!

  SvarSlett
 20. Enig! Ser så altfor mange av disse overalt!

  SvarSlett
 21. Hei! Jeg liker bloggen din :)

  Jeg er nok over middels interessert i skriving, og jeg irriterer meg grønn over alle skrivefeilene folk har i tekstene sine, det er en skummel utvikling med mye sms-språk OG LIGNENDE ;) Det er vel ikke lenge før innvandrerne skriver bedre enn ungdommen ;)

  Spesielt ser jeg at folk skriver disse ordene slik: deSverre, MISSforstå og MISShandle. Har du lagt merke til det?

  Og ja, fra nå av kommer jeg til å kutte ut forkortelser :)

  Jeg studerer på universitetet, og der sier professorne at det er veeeldig viktig å ikke ta for gitt at leseren forstår hva du mener, selv om oppgaven din skal leveres til sensorer som er "helt der oppe" når det gjelder kunnskap.

  Fortsett å kom med skrivetips! :)

  SvarSlett
 22. Hei Anonym, takk for kjempehyggelig kommentar :) Studerer du også journalistikk?

  Jeg har deSSverre sett slike "s"-ord flere steder enn jeg helst vil innrømme! Litt skummelt hvor få som egentlig kan skrive helt riktig. Jeg kan selvfølgelig ikke det selv, men det virker som at det bare blir verre og verre.

  Koselig å høre at du likte innlegget :)

  SvarSlett
 23. Jeg (anonym) studerer pedagogikk :) Men jeg merker at jeg kunne ha trengt noen skrivekurs... Det er uansett kjempefint at du kommer med tips :)

  - Nina

  SvarSlett
 24. Men selv kunne du kanskje ha lest deg litt opp på de/dem. :-)

  SvarSlett