tirsdag 2. februar 2010

Ukens skriveregel: Punktum

Vet du hva jeg misliker? Alt for lange setninger som gjør at jeg ikke får puste, og kvæler meg innvendig til jeg er helt tom for luft og er død innen setningen er over and done with, som bare fortsetter og fortsetter og fortsetter... Skjønner'u?
Den viktigste regelen å huske når det kommer til punktum er å sette det ofte! En lang setning med mange kommaer blir fort slitsom å lese, og leservennligheten synker til bunns.

Vi vet alle (ja, jeg liker å tro at alle vet det her) at ord som og, men, som og etter ofte skal ha et komma foran seg. OFTE kan disse kommaene og ordene byttes ut med punktum. Om det ikke går, burde du sterkt vurdere å gjøre om på setningen din.
Nei: Her om dagen flyttet det inn en ny nabo, og han var dritheit.

Ja: Her om dagen flyttet det inn en ny nabo. Han var dritheit.
Ser du her at setningen får et mye sterkere budskap? Den får den lille piffen den trenger for å sette igjen et inntrykk hos leseren. Jeg lover deg, ofte vil du gjerne lage lange setninger fordi det er lettere. Noen ganger er det selvfølgelig nødvendig med lange setninger, men som regel er korte setninger best. Det gjør teksten mye mer oversiktlig, og leseren vil lettere huske det han eller hun leser.
Nei: Hver mandag ser jeg på Ullared på TV Norge fordi det er så latterlig at det er morsomt, og jeg liker å le av andre mennesker som driter seg ut.

Ja: Hver mandag ser jeg på Ullared på TV Norge. Det er så latterlig at det er morsomt. Jeg liker å le av andre mennesker som driter seg ut.
Er du enig med meg, eller kommer du til å lage en slik demondukke med mitt tryne, og stikke nåler igjennom?

På skolen lærer vi at flere korte setninger er mye bedre enn få lange. Vi vet jo at størrelse ikke har noe å si (?) men når det kommer til setninger så gjør det faktisk det. Jo mindre, jo bedre. Og selv synes jeg at lange setninger gir et eldgammelt preg over teksten. Flere korte setninger gir teksten et livlig preg, en hopper liksom fremover......

Jeg har selv gått igjennom denne teksten sånn cirka 107 ganger, og gjort om på setninger som er alt for lange. Jeg anbefaler alle å gjøre dette når dere er ferdige med et innlegg eller andre slags tekster. Som jeg har sagt, ofte kan en ikke komme rundt en lang setning, men som regel kan man det. Tenk deg ordentlig om, trenger den setningen egentlig tre kommaer? Eller kan du gjøre om minst to av de til punktum og ny setning?

11 kommentarer:

 1. Jeg syns det er helt fantastisk med sånne innlegg!!:D

  SvarSlett
 2. Det her er noe alle burde få med seg! Jeg har vel alltid vært litt overfiksert på skrivefeil og tegnsetting. Ikke at jeg er perfekt heller, men jeg prøver da :P

  SvarSlett
 3. Jeg er enig med deg! Ser mye bedre ut. Jeg tenker ikke ofte på dette når jeg skriver da.. Hmm. Blir mye å tenke over :p men det kommer seg sikkert etterhvert!

  SvarSlett
 4. Jeg leser ei bok nå "Atonement" av Ian McEwan - og i det andre kapitlet var det en setning som hadde iallefall 10 kommaer. Jeg datt helt ut av den setningen :p håpløst!

  Veldig bra du har slike innlegg som dette :D

  SvarSlett
 5. Herlig! Jeg elsker disse innleggene Caribo!<3

  SvarSlett
 6. Disse innleggene er fantastiske, og ikke minst nyttige!
  Skal linke til disse innleggene i neste "Links to Love." :D

  SvarSlett
 7. Jeg er utrolig enig med deg, men jeg gjør den der feilen så forferdelig mange ganger. Det er en feil jeg aldri tenker over. Grr. Jeg må skjerpe meg.

  SvarSlett
 8. Det ser mye bedre ut. Tusen takk for gode tips, Carina :) Du er flink.

  SvarSlett
 9. haha, jeg elsker komma! Bruker det for alt det er verdt ;p

  SvarSlett
 10. Jeg elsker korte setninger. Jeg unngår å bruke komma for alt det er verdt. Kutter gjerne setninger midt i. Selv om det egentlig skulle vært komma der.

  Dette innlegget likte jeg. Veldig.

  SvarSlett
 11. Hmm..liker lange setninger jeg! Liker heller å utheve ord for å gjøre ting mer dagligspråklig. Men så er jeg heller ingen journalist-student da.. ;-)

  SvarSlett