søndag 21. februar 2010

Meget bekymringsverdig, indeed

Veldig mange bloggere bruker bilder fra ulike nettsteder type Google, WeHeartIt, Flickr, Photobucket og så videre. Det er jo selvfølgelig kjempemange fine bilder å finne ute på nettet, men den største feilen som blir gjort, er å ikke gi rett person - eller nettside - kreditten for bildet. Dette er et utrolig viktig punkt innen regelverket av publisering på nett - du skal IKKE stjele noen andres materiale på nett.

På veldig mange blogger ser jeg folk som skriver for eksempel: bildet er fra google, bildet er hentet fra weheartit, bilder fra photobucket. Dette er jo bare helt, helt feil. Det bekymrer meg at ikke flere mennesker er klar over at dette faktisk er ulovlig. Den rette eieren av bildet skal alltid ha kreditten. Google eier ingen av bildene du finner der. Trykker du deg inn på bildet kommer du jo inn på en helt annen hjemmeside. Det er i så fall denne siden du må linke til. Det samme med WeHeartIt. Trykker du noen ganger ekstra på bildet, kommer du inn til den originale nettsiden bildet er funnet på. Det er alltid disse originale sidene du skal linke til. Da har du i hvert fall gjort din del av "avtalen".

Er du på google og finner et fint bilde, kopier url-en til siden der bildet originalt ligger. Så er du safe. Om de fra den nettsiden har stjålet bildet igjen, er ikke det ditt problem. Da har du i hvert fall prøvd!

Haha, jeg håper ingen tror jeg er sinna. Jeg blir bare frustrert, og litt bekymret. Håper noen har lært noe ut i fra dette da!

Trykk på bildet for å komme til originalkilden:

10 kommentarer:

 1. Det her har jeg faktisk ikke tenkt på når det gjelder weheartit, så er skikkelig glad for at jeg kommer over det innlegget her jeg nå! Når jeg finner bilder på google pleier jeg som oftest å linke til originalsiden, men det har jeg ikke tenkt på å gjøre med weheartit. Du har jo selvfølgelig helt rett, og det her er jo egentelig noe jeg burde vite! Likte innlegget skikkelig jeg, syntes ikke du virket sur, noen ganger må det jo være lov og si ifra ordentlig også :) Og kjempefint bilde nederst! ^^

  SvarSlett
 2. Dette visste jeg ikke om før, men har blitt mye flinkere. Man må jo vise folkeskikk på nett også. :)

  SvarSlett
 3. Tusen takk! :) jeg var faktisk ikke klar over dette, så det var bra du sa det :) det tar jo ikke lange tia å kopiere webadressa å lime den inn ;)

  SvarSlett
 4. Det er vel strengt tatt ikke helt lovelig å bruke noen andres bilder uten å spørre uansett. Selv om man kopier link.

  SvarSlett
 5. Kanskje ikke, men det er folkeskikk. Og de fleste vil nok ikke bry seg, så lenge de får "credit" for sine egne bilder!

  SvarSlett
 6. Jeg er klar over det, og prøver å være flink - men vet jeg kan bli enda flinkere.. Weheartit er så vanskelig - for det er fryktelig sjelden at linken er til orginalfotografen.. :S Og umulig å finne tilbake til hvem som skal ha æren, jeg har prøvd mange ganger!

  SvarSlett
 7. Dette er faktisk ganske viktig, jeg ville ikke likt om andre brukte mine private bilder uten å enten spørre eller linke... Men jeg er ikke alltid like flink selv, må skjerpe meg!

  SvarSlett
 8. Det aller beste er jo å bruke bilder med Creative Commoms. Da har man lov til å bruke dem og forandre på dem om man vil, men selvfølgelig skal det linkes for det:) det er altfor mye sløvhet på nett, desverre!

  SvarSlett
 9. Jeg er ganske flink til å linke til siden bildet er hentet fra. Det er viktig med kildehenvisninger. Man skal ikke stjele liksom!! Bare låååne

  SvarSlett