torsdag 18. februar 2010

Ukens skriveregel: Hva er riktig?

I dag tenkte jeg å ta for meg to litt generelle skriveregler. Og/å og hver/vær. De ble nevnt i kommentarfeltet der jeg spurte om hvilke skriveregler dere ville jeg skulle skrive om. Jeg hadde tenkt å skrive om det likevel, så da kan jeg like så greit gjøre det mens jeg ligger halvdød i min egen seng - som ikke er en seng, men en sofa - og synes synd på meg selv.


Og/å
Jeg har alltid skrevet riktig når det kommer til og/å - bare for å skryte litt - men jeg har aldri forstått meg på regelen.
"Å" er infinitivsmerket. Dersom vi bruker infinitivsmerket, skal det også etterfølges av et verb i infinitiv. Eksempler: å gå, å leke, å kose, å hoppe.
 "Og" er en konjunksjon. Ordet binder ord og setningsledd med samme funksjon sammen. Eksempler: Per, Pål og Askeladden, mat og vin, ball og mål.
Dette er det som står i et språkkompendium vi journalister bruker, skrevet av en av våre egne som eksamensoppgave for noen år tilbake. Det hun skriver er helt riktig, men jeg forstår ikke en dritt av hva det betyr. Gjør du? En sterk svakhet jeg sliter med, jeg som skal bli journalist, er at jeg aldri husker hva noen av reglene heter. Jeg skriver riktig, jeg vet at jeg er flink til å skrive, men jeg vet ikke hvorfor jeg skriver riktig. Jeg bare gjør det. Et eksempel: jeg lærte meg i fjor hva et verb er...

Nevermind. En huskeregel jeg har laget meg når det kommer til og/å er at "å" brukes når noe gjøres. Å gå, å leke, å kose, å hoppe. Men når man gjør to ting er det jeg hopper og går. Uff, det er vanskelig å forklare, når jeg selv ikke forstår hvorfor det er sånn. En lærer på barneskolen forklarte det slik: "Svenskene sier att gjøra (eller noe sånt). Hver gang du lurer på om det er å eller og, tenk på hva svenskene ville sagt. Hadde de brukt att ? Kan du sette inn att så er det antakelig å du skal bruke."

Haha, makes sense? Forstår du noe av det her? For det er jeg usikker på om jeg gjør...

Hver/vær
Disse to ordene har jeg slitt med SÅ MYE. I alle år har jeg lurt på denne regelen. Hva er egentlig riktig? Jeg har alltid hørt at vær brukes om, ja, været, og ikke mye mer. Men det stemmer ikke helt. Endelig har jeg funnet meg en regel som hjelper meg når jeg sliter (som for å være helt ærlig, ikke er så sjeldent). Du kan vel egentlig si at jeg har funnet på min egen regel. Noen eksempler på når du kan bruke vær: ikke vær teit, vær sammen med meg.

Min fantastiske regel er at om du kunne skrevet være - da kan du skrive vær. Eksempel: Hvorfor skal du være så teit? (altså: ikke vær teit). Vil du være sammen med meg? (altså: vær sammen med meg.)

Dette var kanskje litt enklere å forstå? Det syntes i hvert fall jeg...Jeg vil bare legge til en liten tilleggsregel når det kommer til orddeling. Om du skriver et ord, for eksempel bra, morsomt, ekkelt og så videre, og legger til kjempe foran, DA SKAL DET ALDRI VÆRE MELLOMROM. FEIL: kjempe bra, kjempe morsomt, kjempe ekkelt. RIKTIG: kjempebra, kjempemorsoms, kjempeekkelt. Haven't I taught you anything???

11 kommentarer:

 1. kjempe bra innlegg. Haha, neida, jeg tuller ;P

  Når det kommer til og/å, så kan jeg forskjellen. Jeg kan å bruke det.

  Å være eller å ikke være. :p

  Så bra du har slike innlegg altså, for det er mange som kanskje lærer noe av det :D

  SvarSlett
 2. Ååå tuuusen takk. Nå lærte jeg mye! Spesielt om hver og vær. :D Takk! :D

  SvarSlett
 3. Og/å faller meg som regel veldig lett inn! Hver og vært hmm..har aldri tenkt på det egentlig. Tror jeg fikser det! :)

  Og by the way, vet du ikke liker at folk skriver feil så, skal bare rette opp en ting du skrev. Sense skrives med s og ikke sence! ;) ikke for å være pirkete altså men tenkte kanskje du ville vite det :D haha

  SvarSlett
 4. Kul sak! Sånt er egentlig ganske interessant. Jeg må ofte stoppe opp og tenke, skal det være å eller og? F.eks i setninger der de kommer etter hverandre mange ganger. Du vet... Skulle hatt et eksempl her nå...hmmm... Men iallfall - det er spennende å vite hvorfor det skal være slik og at man har rett når man har rett! Jeg synes også det er gøy å rette andres skrivefeil. ^_^

  Når det gjelder hver/vær kan du også sammenligne det med og/å. «Vær» og «å» kan knyttes til noe som gjøres, altså verb. Og «og» og «hver» er noe man putter foran eller mellom andre ord. Det kan også være en huskeregel.

  Det er fint å kunne litt grammatikk, og å vite (åhå - «og» og «å» rett etter hverandre...!) hvorfor det skal være slik og slik, da tror jeg det er lettere å unngå feil. Men det er også fint å ha en helt intuitiv tilnærming til ting. Liksom, «jeg bare vet det, men jeg vet ikke hvorfor». :)

  SvarSlett
 5. Disse skriveregel innleggene er geniale!:)
  Jeg kunne faktisk den siste regelen som du la til på slutten der, om at det aldri skal være mellomrom mellom f.eks. kjempe og ekkelt. *stolt*
  - men jeg kjenner jeg blir litt redd for å skrive noe feil når jeg skriver kommentarer til deg:P

  Sv: Ja, det er en utrolig fin sang! Det er sånn perfekt slappe av musikk :)

  SvarSlett
 6. Ah, dette er bra initiativ! ;) Vi trenger noen som kan lære bloggere rettskriving. (Jeg trenger sikkert litt læring selv.)

  Sv: Jo, takk :D det er helt ubeskrivelig deilig! Jobber med det siden september nå :P

  SvarSlett
 7. Et tips angående hver/vær er at hvis du kan putte ordet "eneste" bak, så skal det skrives "hver". :)

  SvarSlett
 8. Jeg sliter litt med å skrive riktig. Derfor bruke jeg å søke masse på ord på google for å se om jeg skriver riktig! Men dette her hjalp mye det også! :D

  SvarSlett
 9. Fantastisk innlegg! Og/å slit eg alltid med, så det var greit å få litt betre oversikt over reglane.

  Men eit lite obs: det heiter "taught", ikkje "tought". Sidan du ikkje likar skrivefeil og sånn. ;)

  SvarSlett
 10. "Vær" er imperativsform av verbet "å være". De eksemplene du har skrevet her er imperativsetninger/bydesetninger, altså ei setning som mangler subjekt. Jeg kan i skrivende stund ikke huske om det er flere måter å bruke ordet "vær" på annet enn om været. Og da ser jeg ikke helt at det er en vanlig skrivefeil. Kunne du ha forklart hvorfor det er mange som tar feil av hver og vær?

  SvarSlett