torsdag 11. februar 2010

Pedofili: Sykdom eller legning?

I går, før jeg la meg, svitsjet jeg litt rundt omkring på TV-en, noe jeg veldig sjeldent gjør. Jeg endte opp på NRK2, der de viste en dokumentar om et mentalsykehus som huser mennesker som er såkalte "sexually violent predators" - for det meste pedofile menn.

Disse mennene bor inne på denne anstalten 24 timer i døgnet, og får ikke gå ut. Ingen bruker vanlige klær, for de må alle bruke en lik "uniform". Alle som er satt på denne anstalten har tilbud om behandling for "sykdommen" deres, altså en mulighet til å bli "helbredet". Tar de imot behandlingen, vil de eventuelt etter hvert få en ny sjanse ute i den virkelige verden. Kun 25 prosent av alle mennene takker ja til denne behandlingen. De resterende 75 prosentene takker nei, og av hva jeg kunne forstå, er dette fordi de fleste mener at de ikke lenger har noe problem. De er ikke lenger tiltrukket av barn, og har dermed ikke behov for noen form for behandling.

Det var veldig rart å se pedofile menn snakke så åpent om hva de har gjort. Mange av de snakket jo med journalisten som var der, og flere var interesserte i å fortelle sin historie. Det verste for meg var at jeg etterhvert begynte å føle for disse mennene. De virket jo så normale. Så fulle av anger for hva de hadde gjort. Så empatiske, så snille. Men det er jo akkurat disse trekkene som har gjort at de har vunnet tilliten hos barn som de har misbrukt. Journalisten sa det også; det var nesten så han likte noen av disse mennene, men så kom han på hva de faktisk hadde gjort for å sitte der inne.

Alle mennene som bor på Coalinga (som sykehuset heter) har først vært i fengsel, før de blir overført til sykehuset. Her er det stor sjanse for at de fleste vil tilbringe resten av livene sine. På Coalinga er det tennisbane, kinorom, kantine. Se for deg en folkehøgskole, bare at det ikke er lov til å dra noe sted. Ved hver helligdag ble det stelt i stand fest, og ved bursdager blir det stelt i stand fest, og ved spesielle anledninger blir det stelt i stand fest. Det eneste negative for mennene er at de ikke kan dra noe sted. De er innestengt her. Antakelig for resten av livet.

I en del av dokumentaren, står journalisten sammen med en innsatt som lager en masse lemonade til kveldens Halloween-fest. Han snakker om hvorfor han likte fengsel bedre enn dette mentalsykehuset, han ler og tøyser, og virker egentlig som en skikkelig ålreit fyr. Så spør journalisten: Why are you here? Why were you in prison? Og mannen svarer: Oh, it was a daterape. Han sier det som om han akkurat fortalte at sitron er hovedingrediensen i lemonaden han lager.

Jeg tror pedofili er en legning. Ikke bare en sykdom. Jeg mener at det som skiller monstrene fra de syke, er de som gjør noe med lystene sine, og de som klarer å la være. Jeg vet ikke om jeg tror på at de kan bli "friske" fra denne sykdommen. Akkurat som de som først blir smittet med HIV alltid vil være syke, tror jeg en pedofil alltid vil være en pedofil. Det er en del av dem, og jeg vet ikke om jeg tror på noen behandling, uansett hvor mye anger og dårlig samvittighet de bærer på.

Jeg har ingen erfaring med pedofili, og jeg vet at jeg ikke helt vet hva jeg snakker om. Men dette er et viktig tema å ta opp, og dere skal bare vite at jeg ikke ønsker å tråkke på noens tær.

Men jeg er veldig interessert i å høre deres tanker rundt dette. Er pedofili en sykdom en ikke kan sloss mot? Eller er pedofili en legning, som dermed gjør de skyldige klare over akkurat hvor mye skade de påfører?

17 kommentarer:

 1. Jeg syns pedofili et et veldig spennende tema. Jeg er nemlig veldig interresert i psykologi og psykiske lidelser.

  Jeg vil påstå pedofili er en legning, og det fordi de som er pedofile er klar over det og ikke kan gjøre noe med det. De kan selvsagt la være å fullbyrde sine lyster, men lystene blir de aldri kvitt.

  SvarSlett
 2. Hmm, interessant spørsmål. Jeg tror nok kanskje jeg tror at det er en legning - sånn på samme måte som homofili. Homofile tenner på det samme kjønn, pedofile tenner på barn. Tror jeg,...

  SvarSlett
 3. Jeg personlig mener det er en sykdom.. Ikke en legning.. Hørt mange har prøvd å samenigne det med homofili, men den blir helt feil for meg.. Det lille jeg kan om det går desverre på erfaring så jeg klarer sev ikke se på det som noen legning..

  Sv: Hvis du en dag skulle hatt litt tid så må du gjerne si i fra og jeg holder med glede kurs for deg og dine.. Husk noen ganger trenger du å ha en liten kveld med total avslapping og kunn fokusering på din egen velvære:)

  SvarSlett
 4. Veldig vanskelig spm, og tror ikke jeg skal prøve å svare engang. Men hvis noen kan bli "kurert", så er jo selvsagt det veldig bra!

  SvarSlett
 5. Pedofili er et tema jeg er veldig opptatt av. Holder faktisk på å skrive en skoleoppgave om det akkurat nå.

  Personlig mener jeg det er en legning. Du kan ikke slutte å være pedofil, det er noe du alltid er. På samme måte som at du alltid er homofil eller heterofil.

  Det finnes veldig mange pedofile i verden. Problemet er egentlig at vi bare ser de dårlige. De som misbruker barn. Jeg synes synd i de pedofile. Der er født med en lyst de ikke kan gjøre noe med, uten å gjøre noe veldig fælt. Jeg snakker nå om de som lever livet uten å gjøre noe med lysten. De som misbruker barn har jeg ingen sympati mot.

  Det er veldig flott at du tar opp dette! Det er et tema jeg mener trenger å prates mer om.

  SvarSlett
 6. JEG tror... at det er en sykdom. Og at det ikke kan gjøres noe med. Det er litt som enkelte trekk hos personer, ting de gjør eller måten de er på..som regel så går ikke slikte ting an å forandre på. Det samme tror jeg gjelder for pedofile, dessverre....

  SvarSlett
 7. nå vet jeg ikke om jeg skrev riktig eller galt? Hmm..jeg tror det er en SYKDOM, men allikevel en legning, som du ikke blir kvitt. Det er det jeg MENTE å si...!

  SvarSlett
 8. åh, vanskelig spørsmål! jeg heller vel egentlig mest mot at det er en legning.

  SvarSlett
 9. Hei =) Fin blogg du har! Hadde såååå lyst til å se det programmet..! Jeg tror ikke pedofili er en sykdom.. Det er en av syke ting folk tenner på.. Noen tenner på føtter, noen tenner på rumper og noen tenner på barn.. KVALMT! Men sånn er det.. Mange syke fetisjer der ute...

  Det er jo akkurat som om noen skulle lagt meg inn på et sykehus og tvunget meg til å bli lesbisk.. (Noe jeg ikke er, eller kan bli, siden jeg er veldig sikker i den saken)

  Jeg tror det er uhelbredlig.. grusomt, men sant!

  SvarSlett
 10. fint innlegg. på noen måter skulle man kanskje ønske at man kunne kalle de syke, for å beskytte dem (selv om det føres feil ut), men jeg tror virkelig det er en legning og at det er noe de ikke kan "noe for". Dermed kan de stå til ansvar for det. For de vet at det er galt. Om du skjønner hva jeg mener. Veldig interessant problemstilling. husker du hva programmet het? jeg skulle gerne tenke meg å finne frem til det på nettet. hilsen Ragnhild

  SvarSlett
 11. SV: Ah, ja det gjør jeg! Går på filmlinja der... Var innom NKF Oslo i dag, var jo helt lost? Så mange trapper og dører:P hehe... Trives du på skolen? Går du andre året eller?

  Ble utsatt for en pedofil da jeg var liten... Var i svømmehallen og han var veldig innpå meg og venninna mi.. tok ballen vi lekte med og sånn... plutselig kom han mot oss og trykket hodet vårt under vann, altså ned mot, ja du vet... Han ble heldigvis kastet ut for godt.. Svelget masse vann og da trodde jeg han skulle drukne oss.. I etter tid skjønte jeg hvorfor han gjorde det... æsj... Har traumer fra det enda.. Får helt noia når en mann nærmer seg meg når jeg bader.. :-/
  Håper de svina forsvinner fra denne jord!!

  SvarSlett
 12. Åh dette er et av de verste temaene jeg vet om, men uten å engasjere meg for mye, så skal jeg si min mening. :)

  Jeg er enig med deg og tror pedofili er en legning. Jeg har ingen tro på at noen kan bli "frisk". Jeg ser nemlig ikke på det som en sykdom man kan blir frisk av.

  Dette temaet gir meg frysninger på ryggen, og jeg kjenner jeg blir sint rett og slett. Pedofili er et av de viktigste temaene vi kan snakke om, og dette var et kjempebra innlegg.

  I bygden der jeg kommer fra, er det nå en mann som har misbrukt en 2 år gammel jente både i vagina og i munnen. Som sagt tidlige; Jeg blir rasende.

  Skjønner ikke hvordan slike monstre tenker.

  SvarSlett
 13. Det er i det de forgriper seg at jeg synes det er et problem. Selvsagt er det jo ille nok at de har en slik tankegang, men ja. Og som Reidun Beate sier over her, så tor jeg ikke man kan bli "frisk". For de handler det jo om seksuell preferanse, ikke sant.

  ..Og det skal MYE til før man faktisk er voldelig mot et barn, både seksuelt og på andre måter... For oss "normale" blir det jo da selvsagt sykt, fordi det er utenkelig, men de har vel ikke den sperren vi har... Vanskelig tema dette, vanskelig å kommentere det fra utsiden.

  SvarSlett
 14. Sv: De er livsfarlige! Jeg lover! Hehe.. Vanvittig gode, rett og slett.

  Kos deg masse med kjæreste og øl da:)

  SvarSlett
 15. Jeg mener at pedofili er en legning. Men du sitter jo med valget om hva du selv er stand til å gjøre, det å påføre små barn skader for livet!

  Du har selv fri vilje og velger selv hvordan du vil være. Legningen er du født med, noe du har i kroppen fra liten av. Ikke en sykdom. Man kan ikke helbredes for en legning, men "velge".

  Pedofili er forferdelig. Jeg har absolutt ingen sympati med disse menneskene.

  SvarSlett
 16. Hi, pedophilia is a sexual orientation by definition. It may or may not also be a disorder but today there is no scientific way of determining what is or isn't a disorder, so whatever we choose, it is a subjective-value judgment which has nothing to do with objective facts.

  I would also like to point out that sexual relationships between children and adults are not harmful in the normal case. Please read The Trauma Myth by Susan Clancy if you feel sceptical about this claim.

  SvarSlett
 17. Dette kan jeg for lite om, men det jeg synes er forskjellig fra homofili og pedofili, er at man ikke blir født som pedofil (???). Homofile viser jo som regel en del av det i tidlig alder (feks homofile gutter leker med dokker, sminker seg etc), mens pedofili er noe som "vokser fram" når man blir eldre. Er du ikke enig? Jeg tror pedofile er blitt miljøskada, jeg kan ikke se for meg at det er noe som går i arv?

  Nei, jeg vet så lite om dette, men det er utrolig interessant tema. Jeg synes det høres merkelig ut at pedofili er en legning på lik linje med homo/hetero.

  SvarSlett