mandag 14. desember 2009

Er du bekymret?

Jeg er en av de, som aldri egentlig har tenkt over hvordan alt det jeg gjør, påvirker miljøet. Herre min hatt, hva spiller det vel for noen rolle hva slags stoff klærne mine er laget av, eller om jeg kjører frem og tilbake til Trondheim støtt og stadig? Eller det at jeg kaster flasker, som ikke kan pantes, i den vanlige søpla? Jeg mener, jeg er da bare én person.

Jada, du skjønner nok hva jeg mener. Du har sikkert tenkt det samme mange ganger. Ikke alle sammen da. Ikke alle er så ubetenksomme som meg.

Nå viser det seg at byer og land vil bli slukt av havet, om ingenting blir gjort. Jeg får helt sykt dårlig samvittighet når jeg tenker over at jeg faktisk kan holde en del av ansvaret for dette STORE problemet. Kanskje kun 0000000,00000001 prosent skyld, men skyld er skyld.

Nå skal jeg faktisk begynne å tenke over hvor jeg kaster flaskene mine. Kanskje jeg kan gå, i stedet for å kjøre til butikken? Være litt flinkere til å ikke kaste papp og papir i søpla, men faktisk legge det der mamma sier at jeg skal legge det, slik at det kan bli tatt med i neste papirinnsamling?

Hva tror du? Kan en bitteliten løsning, forandre store problemer?

10 kommentarer:

 1. Det er sant, men så lenge man gjør litt betyr det masse. Jeg er veldig for at panting bør utvikles videre. Det er en super måte å få inn igjen produkter til gjenvinning. Hvorfor ikke få til et system der man kan pante syltetøysglass, kartoner og liknende? Tror det ville hjulpet masse. Og at man kutter litt ned på bilkjøring. Det er mange småting som kan gjøre en stor forskjell.

  SvarSlett
 2. Så absolutt! Alt kan gjøre en forskjell :) her hjemme så har vi en kurv for vanlig søppel og en for papir! Også 10 min unna så har vi et sted hvor vi kan kaste flasker som ikke kan pantes! Alt hjelper :D

  Synd at det ikke er fler land som har panting av flasker!

  SvarSlett
 3. Hvis alle tenker "Jeg er jo bare en" så kommer det aldri til å skje noe. Tenkte ofte "det gjør ikke noe om jeg kaster denne på bakken", men nå kaster jeg faktisk søpla mi i spølekassa, haha. Huff, jeg må begynne å tenke litt på miljøet altså!

  SvarSlett
 4. Du er 1 av 6,79 milliarder mennesker på jodern Carina. Slapp helt av...

  SvarSlett
 5. Hvis alle tenker at de ikke kan gjøre noe, blir ingenting gjort. Hvis alle tenker at det de gjør betyr noe, endrer vi alt. Man må starte med seg selv. Bra jobba!

  Og, alt hjelper. Panting, resirkulering, skru av lys i rom man ikke er i, bære varene fra butikken i sekk istedet for plastpose, kjøre kollektivt istedet for bil, ta på seg en genser istedet for å skru opp varmen hjemme..

  Mange av vanene vi har forurenser. Å endre vaner er slitsomt i begynnelsen, men etter en liten stund slutter man å tenke på det, og det blir vaner igjen - bare mindre ødeleggende for andre mennesker.

  Lykke til!

  SvarSlett
 6. Jeg er faktisk ganske flink til alt som er nevnt i kommentarene ovenfor. Jeg tar det meste av alt det som en selvfølge. Det jeg & Magnus sliter mest med er nok det at vi bruker bilen alt for mye. Den forurenser nok ganske så mye. :S

  Jeg ble skremt til "døden" av filmen 2012, så jeg er litt bekymret for at noe forferdelig skal skje snart.. Vi må ta bedre vare på planeten vår!

  SvarSlett
 7. Jeg er en av dem som panter alle flasker, heller tar på en ekstra genser og ullsokker enn å skru opp varmen hjemme når kulden trenger seg gjennom veggene, og aldri kaster ikke-komposterbart søppel utendørs.
  Har tatt med barna ut på "søppel-plukke-ekspedisjon" flere ganger, og forklart at de redder både planter og dyr ved å bruke søppelkassene til det de er ment å bli brukt til.
  Som en poengterer over her; hvis alle tenker "jeg er en av mange, hva lille jeg gjør har vel ingen betydning"- det forandrer ingenting. Det er den tankegangen som har ført oss inn i denne situasjonen til å begynne med.
  Anbefaler deg og bloggleserne dine som ikke har sett den, å se "An unconvenient truth" fra 2006 (?). Også omtalt som "klimafilmen til Al Gore". Utrolig opplysende film. Og den åpner øynene til seeren.

  Det burde i dag ikke være mulig å gå videre i livet uten bevisstheten om klimaendringene og deres konsekvenser som bakteppe for valg man gjør i hverdagen.

  Husker klima-barne-tv-programmene med Blekkulf for mange, mange år siden. Da var det mest miljøvern som var fokuset. Men det handler jo i bunn og grunn om akkurat det samme:
  "Bruk hodet. Vi har bare en klode."

  Drømmejegeren (vingalingia.blogspot.com)

  SvarSlett
 8. Ehm.. Setningen som begynner med "Anbefaler deg" mangler et komma, forresten! Jeg så det akkurat i det jeg trykket post.
  *eksamenslesemodus*

  Drømmejegeren

  SvarSlett
 9. Barack Obama er også èn person av x antall milliarder mennesker på jorda. Han har mer reell makt enn vi har. Klimaavtalen kan ikke komme i havn uten USA.

  Tror vi.

  Det er en idè vi har laget oss, ut fra rådende samfunnssystemer.

  Hvert par med føtter som setter avtrykk på jordas overflate, har det samme ansvaret. Det er min mening. Alle for èn, en for alle. Når skal folk skjønne det?...

  (Ja, dette er noe jeg har mine meninger om...)

  Drømmejegeren (igjen)- som nå skal slutte å spamme the late parades kommentarfelt med engasjerte klimainnlegg ;-)

  SvarSlett
 10. Er kjempeflott at du engasjerer deg, drømmejeger ;) Håper dine ord trenger igjennom hos noen!!!

  SvarSlett