tirsdag 26. januar 2010

Prosjekt: Ukens skriveregel

Som spirende journalist og skribent er det visse ting som irriterer meg når jeg leser andres blogger, artikler, bøker eller alt annet av tekst. Slike dumme småfeil, som lett kunne vært unngått. Skjønner du hva jeg mener? Derfor tenkte jeg å starte en slags ukens innlegg, med forskjellige skriveregler alle skribenterkunne! Og alle sammen, ikke ta det personlig. Jeg tenker ikke på noen spesielle mennesker når jeg skriver om dette, men det er visse utbredte feil som irriterer meg så forferdelig. Derfor, let me presentere:

Orddeling er en av de verste feilene du kan gjøre når du skriver. I hvert fall i følge meg. Leser jeg en tekst med særskrivingsfeil (orddelingsfeil), kan jeg sitte og irritere meg både grønn og blå i flere timer etterpå, selv om jeg er klar over at det ikke er så lett å vite hvilke ord som skal deles og hvilke som ikke skal det. Hovedregelen er vel egentlig at de fleste norske ord ikke skal deles. Dette er en dårlig vane vi har tatt over fra det engelske ordet. Beauty queen ser helt fint ut på engelsk, men skjønnhets dronning? NO WAY. Skjønnhetsdronning all the way, baby!

Å skrive rådyr steik, når du mener rådyrsteik, eller ananas biter, når du prøver å si ananasbiter, er HELT FORFERDELIG! Det du prøver å formidle forsvinner opp rumpa, og setningen får en helt annen mening. Akryl negler, kjempe spennende, samlivs partner, kjøkken klut, leke tøy. De er alle ord man sier i ett ord, men som flere, av en eller anne grunn jeg ikke kan forstå, skriver som to ord. Regelen er lett som en plett: sier du det i ett ord, skriv det i ett ord. Er du usikker, si ordet høyt for deg selv. Sier du det i ett eller to ord?

Det er veldig mange som sliter med særskrivingsfeil, og i min egen klasse av journalister, er det mange som har problemer med det. Kjempegode (ikke kjempe gode) skribenter, som skriver kjempegode tekster, men ødelegger hele gleden med å lese de, ved å stappe de fulle med delte ord som aldri skulle vært delt.

Derfor, du vet vel nå at du ikke spiser en ananas som biter, men ananasbiter? Og at den steika du kjøpte, ikke var rådyr (som i kostet mye penger), men laget av rådyr? Jeg fant denne på nettet: "Nyslaktet okse lever!" Skjønner du hvordan hele meningingen kan forsvinne ut av setningen? Hvem vil vel ha en levende nyslaktet okse? Vel, man vet jo aldri...


Nå er jeg veldig spent på hva dere synes om mitt lille prosjekt, og jeg vil gjerne ha kritikk om det er det du sitter inne med etter å ha lest denne teksten. Konstruktiv kritikk, selvfølgelig :)

15 kommentarer:

 1. Okei, nå ble jeg nesten litt forelsket:p (Eh, det var en spøk..) Men åh, så godt å se at andre henger seg like mye opp i sånt som meg! Jeg ble bedt om å skrive et slikt innlegg her om dagen, men har vært redd for å gjøre det fordi jeg kom til å fremstå som veldig arrogant. Men det har du klart å unngå. Bra jobbet!:)

  SvarSlett
 2. SV: Håper det funker hos oss begge, den telleren er jo så kjekk ;)

  SvarSlett
 3. Kjempe bra tiltak. Du er super flink.

  Heh.. veldig bra du! Grøsser over orddelingsfeil selv. Hva er så vanskelig å skjønne...??

  SvarSlett
 4. Jegsynesdeterjæveligvanskligmedorddeling.Spyrhvergang.Fatterikkehvorforjegikkelykkessomjournalist...

  SvarSlett
 5. Dette var utrolig lærerikt synes jeg. Dette kommer til å bli en av mine favorittspalter på bloggen din. Me love! :D

  SvarSlett
 6. Veldig bra skrevet! Jeg pleier å ikke ha så mange skrivefeil men nå og da skjer det jo selvfølgelig :) så det er kjempespennende? Trodde det var kjempe spennende jeg? Hæ? Eller har jeg bare misforstått her? hehe

  SvarSlett
 7. Jeg skjønner virkelig hva du mener. Slike feil irriterer meg også, selv om jeg ikke alltid legger merke til de :p Selv har jeg enkelte små skrivefeil som jeg ikke legger merke til, men så fort jeg ser de (om jeg leser gjennom innlegget etter det er publisert evt), så går jeg rett inn og endrer på det :p

  SvarSlett
 8. Veldig bra innlegg :) Jeg forsøker å skrive riktig, men feilfritt skriver jeg nok ikke ;)

  SvarSlett
 9. Dette blir flotte og hjelpsome poster Carina! Jeg sliter ikke spesielt med orddeling, men det kan forekomme da jeg slurver litt.
  En ting jeg faktisk har problemer med er komma.. Jeg har en heftig tendens til å bruke dem langt mer enn hva som er nødvendig. Hjelp, hjelp! Kanskje du kan skrive en post om tegnsetting?

  SvarSlett
 10. Det skal jeg gjøre, Ulrikke :D

  SvarSlett
 11. Dette var en utrolig god idè. Slike orddelingsfeil, og andre feil, irriterer også meg. Det er kjempeforstyrrende for en ellers bra tekst.

  Det er nok også ting jeg sliter med selv, så jeg skal følge nøye med. Dette blir lærerikt og spennende. Fortsett sånn!

  SvarSlett
 12. Bra innlegg! Orddelingsfeil kan være ganske irriterende. Selv husker jeg aldri om det er i dag eller idag.

  SvarSlett
 13. Liker skrivefeil-postene dine. Jeg irriterer meg også grønn over orddelingsfeil.

  Tips til nytt innlegg: forskjellen på de/dem. Altså, ubestemt og bestemt form. For å illustrere fant jeg et eksempel i innlegget ditt.

  "Kjempegode (ikke kjempe gode) skribenter, som skriver kjempegode tekster, men ødelegger hele gleden med å lese de (DEM), ved å stappe de (DEM) fulle med delte ord som aldri skulle vært delt".

  SvarSlett
 14. braa, jeg har masse skrivefeil, og det har jeg alltid hatt (og skolen har ikke gjort en ting før å prøve å hjelpe meg når jeg har spurt etter det. yey!). orddeling går det dårlig med, jeg klarer ikke alltid å høre om jeg sier det i et ord eller ikke. kanskje jeg snakker feil også?

  SvarSlett